Podružnična OŠ Cvetka Golarja Ljutomer − šola v naravi za vse učence

Od 19. do 23. marca so se vsi učenci podružnične OŠ Cvetka Golarja udeležili šole v naravi v zdraviliškem letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem Rtiču.

Posebno doživetje je bilo že samo potovanje do Kopra, saj smo potovali z vlakom in je bilo to za mnoge učence prvič. Sama nastanitev in bivanje sta bili za mnoge učence prav tako novi izkušnji, saj so bili mnogi prvič od staršev za dalj časa in so se preizkušali v svoji samostojnosti.

Dneve, ki smo jih preživeli v zdraviliškem kompleksu, smo zapolnili z vsakodnevnim plavanjem v bazenu z morsko vodo ter s spoznavanjem rastlinskega in pravljičnega ali skritega sveta v okolici zdravilišča.

Večere smo si popestrili s srečanji z drugimi učenci, ki so v tem času letovali v zdravilišču; srečali smo se ob plesu, ogledu filma in tekmovanju za najbolj »odštekan stil« na Rtiču.

Vsak dan smo izkoristili za zanimive, poučne in sprostitvene sprehode med vinogradi Debelega rtiča ali ob obali.

Seveda smo izkusili tudi čar burje, vendar smo se ji spretno umaknili s sprehodi ob obali, pod klifom, v času oseke in se čudili, kaj vse pusti morje na obali.

Brezvetrni dan smo izkoristili za vožnjo z ladjico, s katero smo se odpeljali do Kopra in si ga ogledali od zunaj in znotraj, ko smo se pred naletavanjem snega (kdo bi si mislil!) umaknili na čaj, kakav ali celo sladoled v slaščičarno.

Vsi (učitelji in učenci) smo bili bolj ali manj zadovoljni z naštetimi dejavnostmi; ampak prav vsi pa smo bili zelo zadovoljni z raznovrstnostjo hrane, načinom ponudbe (samopostrežna) in predvsem z odlično pripravo.

Pet dni je seveda minilo, kot bi trenil in tudi domov smo se odpeljali z vlakom. Čeprav utrujeni, pa vendar toliko navdušeni, da smo se že na vlaku dogovarjali, da bomo na Debeli Rtič še šli!

Ta šola v naravi je bila posebna tudi zato, ker so se je udeležili prav vsi učenci šole. Ob tem smo stroške kar precej zmanjšali tudi s prostovoljnimi prispevki novoletnega bazarja ter z denarjem, ki smo ga prejeli z zbiranjem starega papirja ob naši šoli.

Zatorej hvala vsem, ki ste se ustavili na našem bazarju ali pa prinašate papir in s tem našim učencem omogočili čudovite in nepozabne izkušnje šole v naravi na Debelem Rtiču.

Alenka Tancoš

 

Oznake: ,