April je prav posebno prazničen mesec za vse tiste, ki smo kakor koli povezani s knjigo. To smo bralci, pisatelji, knjižničarji, učenci, učitelji in še kdo.

In zakaj je ravno tako? V aprilu obeležujemo namreč dva pomembna mednarodna dneva.

  1. april, rojstni dan enega največjih pravljičarjev sveta Hansa Christiana Andersena, je postal mednarodni dan knjig za otroke, v Sloveniji pa je ta dan tudi uradni zaključek tekmovanja za bralno značko. Aprila pa obeležujemo tudi svetovni dan knjige in avtorskih pravic, to je 23. aprila – takrat na šoli planiramo še en dogodek, in sicer projekt Menjaj branje in sanje, ko bomo izmenjali knjige iz otroštva.

Mednarodni dan knjige za otroke vsako leto spremljata poslanica in plakat, ki ju prispeva katera od članic zveze za mladinsko književnost. Tokrat je zanjo poskrbela LITVA.

Letošnja poslanica, ki jo lahko v celoti  preberete v šolski knjižnici ali na oglasni deski, nosi lepo sporočilo, je napisal litovski otroški pisatelj in ilustrator:

Knjige nam pomagajo, da ne hitimo

»Mudi se mi! … Nimam časa! … Adijo! …« A zgodi se, da v roke vzameš knjigo in začutiš, kako je lahko tudi drugače.

Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja, knjige nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo. Najpogosteje jih namreč beremo sede, in sicer tako, da jih položimo na mizo ali na kolena, mar ne?

Ali si morda tudi ti med branjem opazil nekaj nenavadnega, namreč da tudi knjiga strmi vate? Da, da, tudi knjige znajo brati! Berejo ti s čela, z obrvi, iz tvojih dvignjenih ali spuščenih kotičkov ustnic, še najraje pa berejo iz tvojih oči.

Zaželel nam je čim več zanimivih knjig. Pa tudi, da bi se še sami zdeli knjigam čim bolj zanimivi!

Na mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu prirejajo branja, podeljujejo nagrade, odpirajo razstave in razmišljajo, kako obdržati bralno kulturo med mladimi.

Tudi na naši šoli smo se ta dan priključili mednarodnim aktivnostim. Gostili smo pravljičarko Jasno Branko Staman, ki nas je popeljala v svet Robavsev.

Dogodek je bil v sklopu sodelovanja z Bralnim klubom pri Splošni knjižnici v Ljutomeru. Člani bralnega kluba imajo namreč zastavljen cilj, da posebno pozornost posvečajo ranljivim skupinam, osebam s posebnimi potrebami.

Na ta način krepimo pomen in vrednost bralne pismenosti, spodbujamo bralno kulturo, kakovostno komunikacijo, negujemo medsebojne odnose in medgeneracijsko sodelovanje.

Dogodek je bil prav tako inkluzivno naravnan, saj smo gostili tudi učence matične šole, ki bodo pripravili fotozgodbo in podali zapis intervjuja.

Obstaja rek, ki pravi, da se pot proti znanju začne z obračanjem strani. Zato ne čakajmo, čim prej obrnimo naslednjo, svojo  stran …

Ob koncu druženja smo se razšli napolnjeni z obilico duhovne hrane, naše srce je bilo srečno in duša izpopolnjena, saj smo drug drugemu podarili lep dan.

Zapisala: Vida Tivadar

INTERVJU Z JASNO BRANKO ŠTAMAN

Mednarodni dan knjig za otroke na ljutomerski šoli