V petek, 15. novembra 2024, smo tudi na naši šoli obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan se je glasil »Moj naj zajtrk«. Dan smo začeli po matičnih razredih, kjer smo se z učenci pogovorili o glavnih sestavinah tradicionalnega slovenskega zajtrka, napovedali letošnji slogan in si pripravili pogrinjke za tradicionalni zajtrk. Nadaljevali smo s tematskimi delavnicami po razredih; pripravili smo likovno, kuharsko in EKO delavnico. V okviru likovne delavnice so najmlajši učenci izdelali trganko na temo čebele in krave. V okviru EKO delavnice so učenci izdelali sestavljanko na temo medu, igro spomin na temo mleka, kviz na temo kruha, pripravili pa so tudi časovni tak, ki prikazuje pot mleka od krave do končnih izdelkov ter zbirko receptov. V kuharski delavnici so učenci skupaj z učitelji pripravili različne jedi, ki vključujejo sestavine slovenskega tradicionalnega zajtrka: mlečno proseno kašo z jabolki, jabolčne palačinke z medom in jabolčni kompot.
Pripravljene jedi so kasneje razstavili na »ODPRTI KUHINJI«, ki smo jo pripravili v šolskem kulturnem kotičku. Program je otvoril Cvetko band pod vodstvom Marije Kašić in Mojce Vizjak Horvat s pesmijo Čebelice. Sledila je kratka predstavitev »stojnic« in nato ogled le-teh; učenci so poskusili pripravljeno hrano, se preizkusili v kvizu, spominu, sestavljankah, si ogledali časovni trak in zbirko receptov … dan pa smo zaključili v sproščenem vzdušju – s plesom in druženjem.
Zapisala: Maruša Poštrak, koordinatorica STZ