Že drugo leto zapored so se učenci 7., 8. in 9. razreda lotili projekta Modri stol. Projekt nenasilno povezuje socialno učenje s tehniško-likovno kulturo in spodbuja ekološko občutljivost (uporaba starih in odsluženih stolov). Prav tako se povezuje z eko smernicami naše šole. Odločili smo se, da star odslužen stol, ki smo ga dobili v dar, popolnoma prenovimo in postavimo na javno mesto. Všeč nam je bilo, da projekt predstavlja netekmovalno obliko druženja, pri tem pa se lahko tudi zabavamo.

Postavljanje stolov na javna mesta ima več pomenov: nudijo možnost počitka, premisleka in s svojimi humanimi sporočili delujejo kot medij. Najprej smo se seznanili z namenom projekta, nato smo naredili načrt dela ter se pod našimi spretnimi prsti lotili preobrazbe starega stola. Po dogovoru o razdelitvi dela je sledilo brušenje stola, zamenjava oblazinjene sedalne površine z leseno, skupno barvanje in dogovarjanje o mislih, ki bi bile lahko zapisane na stolu. Za konec so učenci stol polakirali z namenom boljše obstojnosti barve. Delo je potekalo v skupini kot obliki socialnega učenja. Delo so učenci opravljali pri pouku tehnike in likovne umetnosti.

Tema, o kateri smo se pogovarjali in si jo izbrali je živeti skupaj. Učenci zelo radi preživljajo prosti čas pri babicah in dedkih, zato so izrazili interes, da se stol podari starejšim. Med pogovori o skupnem preživljanju časa smo izluščili pomembno sporočilo in misel (Mislim nate), ki so jo napisali na stol. Stol s svojim sporočilom opominja ljudi, da nekdo vedno misli na njih.

Prenovljen stol smo podarili varovancem Doma starejših občanov Ljutomer z namenom, da bodo velikokrat posedeli na njem in razmišljali o svojih ljubljenih.

 

Utrinki z dela: