V mesecu aprilu, ko praznujemo dan knjig za otoke ter dan knjige in avtorskih pravic, smo se učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja z mentoricama ter ravnateljico odpravili v Splošno knjižnico Ljutomer. Tam smo izvedli dejavnost v okviru branja in ga povezali s projektom Menjaj branje in sanje.

Družili smo se s članicami Bralnega kluba Ljutomer. Učenci smo članicam predstavili kamišibaj. Kamišibaj je popoln način za združevanje pripovedovanja zgodb s slikami in obenem ustvarjanje intenzivnega in vključujočega doživetja za občinstvo. Predstavili smo se z zgodbo ljudske pravljice Zdravilno jabolko, ki je prirejena v lahko branje. Učenci smo se z mentorico Marijo na branje pripravljali nekaj dni. Ob tem smo pravljico tudi ilustrirali. Ilustracije smo tako uporabili pri branju s pomočjo kamišibaja.

Gledalci imajo tako možnost doživeti zgodbo na več ravneh – skozi besede pripovedovalca, vizualno z ilustracijami in občutek prisotnosti zaradi komornega okolja.

Tako smo si izmenjali zgodbo ljudske pravljice. Članice kluba nas bodo še obiskale na dogodku Noč branja, ko nam bodo izmenjale svoje zgodbe iz otroštva.

Vida Tivadar