Mirno morje

(Vir: https://www.modre-novice.si/aktualno/v-mednarodnem-projektu-mirno-morje-%CC%B6-flota-miru-in-tolerance-tudi-kamnicani/ )

 

V šolskem letu 2024/25 se bomo prvič pridružili projektu Mirno morje. Gre za največji in najuspešnejši projekt doživljajske pedagogike za otroke in mladostnike v Evropi. V projektu sodelujejo otroci in mladostniki iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Bosne, Srbije, Ukrajine, Črne gore in Hrvaške. Izvaja se teden dni na jadrnici in na kopnem.

Jadranja se bodo udeležili trije naši učenci in učitelj športne vzgoje v času med 14. in 21. 9. 2024 z jadrnico NESI 2.

(Vir: https://www.booknsail.com/en/sailing-charter-croatia/oceanis-45/nesi-2/marina-kastela/6654/any/1 )

 

Začetek projekta sega v leto 1994, ko so se na pot podale 3 jadrnice s 17 otroki iz držav bivše Jugoslavije – pod motom »skupaj v istem čolnu«. Slovenija se je projektu pridružila leta 2006 s 14 otroki. Danes je iz slovenske strani v projektu že preko 130 sodelujočih, v celotnem projektu pa sodeluje 950 otrok in mladostnikov na 105 plovilih.

Reportaža: https://www.youtube.com/watch?v=cqgKbSYDc34

Jadrnica je odličen poligon (stopnice, spalnice s pogradi). Jadranje omogoča razvoj grobe in fine motorike (učenje osnov jadranja, navigacije, zavezovanja mornarskih vozlov). Udeleženci se preizkusijo v krmarjenju jadrnice – pridobijo na samozavesti in izboljšajo samopodobo. Učijo se skrbeti zase, pripravljati hrano, učijo se gospodinjskih opravil.

Pokrovitelja projekta sta predsednica ga. Nataša Pirc Musar ter župan mesta Ljubljana g. Zoran Jankovič. Projekt je medijsko podprt s strani RTV Slovenija, saj celoten projekt spremljata snemalec in novinar, ki dogodke prikažeta v oddajah TV DNEVNIK, Tednik, Dobro jutro ter skozi pisanje v različnih tiskanih medijih (Dnevnik, Večer, Delo, Story, Lea) in radijskih postajah ter na svetovnem spletu.

Jadrnice bodo plule med Splitom, otoki Šolta, Hvar in Brač. Ustavljali se bodo v različnih krajih in prenočevali v marinah. Veliko skupnih aktivnosti bo tudi na kopnem.

S svojimi izdelki so nam prijazno pomagali Pomurske mlekarne in Radenska d. d..      

Hvala jim.

Skupaj z našimi junaki se veselimo novih dogodivščin in jim želimo:

MIRNO MORJE IN UGODEN VETER